Νέο εργαλείο για τη συνέχιση της παρακολούθησης των οικοσυστημάτων γλυκού νερού κατά τη διάρκεια του coronavirus

Νέο εργαλείο για τη συνέχιση της παρακολούθησης των οικοσυστημάτων γλυκού νερού κατά τη διάρκεια του coronavirus

Ένα καινοτόμο νέο εργαλείο επιτρέπει στις χώρες να συνεχίσουν να παρακολουθούν, να παρακολουθούν και να βελτιώνουν την υγεία των οικοσυστημάτων γλυκού νερού, παρά την περιορισμένη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Το Freshwater Ecosystems Explorer είναι μια δωρεάν και εύχρηστη πλατφόρμα δεδομένων που παρέχει ενημερωμένα, υψηλής ανάλυσης γεωχωρικά δεδομένα που δείχνουν το βαθμό στον οποίο τα οικοσυστήματα γλυκού νερού αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αναπτύχθηκε μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ του ΚΚΕρ, του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) και της Google.

Ο ιστότοπος περιέχει πολλά μοναδικά, αρχικά σύνολα δεδομένων νερού και έναν διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει δυναμικές αλλαγές σε μόνιμα και εποχιακά επιφανειακά ύδατα, δεξαμενές, ποιότητα νερού λίμνης, υγρότοπους και μαγγρόβια.

Ο εξερευνητής συγκεντρώνει τις γνώσεις του ΚΚΕρ στον τομέα της εξόρυξης και παρακολούθησης δορυφορικών δεδομένων, του cloud computing και της τεχνητής νοημοσύνης της Google και της περιβαλλοντικής εμπειρογνωμοσύνης του UNEP.

Επειδή οι αποφάσεις για τα γλυκά ύδατα λαμβάνονται από διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης (εθνικές και υπο-εθνικές κυβερνητικές αρχές), τα δεδομένα για τον εξερευνητή των οικοσυστημάτων γλυκού νερού μπορούν να απεικονιστούν σε διαφορετικές κλίμακες, από ολόκληρες χώρες έως και μικρές μεμονωμένες λεκάνες απορροής και λίμνες.

Οι επιστήμονες παρακολούθησης της γης και περιβαλλοντικής παρακολούθησης του ΚΚΕρ είχαν αναπόσπαστο ρόλο στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των δεικτών και της διεπαφής του νέου εργαλείου.

An interactive map allows users to explore data at national, sub-national and basin levels to better understand and quantify the state of freshwater ecosystems
Ένας διαδραστικός χάρτης επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνήσουν δεδομένα σε εθνικό, υποεθνικό και επίπεδο λεκάνης για να κατανοήσουν καλύτερα και να ποσοτικοποιήσουν την κατάσταση των οικοσυστημάτων γλυκού νερού

© ΕΕ 2020
 

Οι ειδικοί του JRC παρείχαν μια σύνοψη οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό χρησιμοποιώντας τον Global Surface Water Explorer (ένα εργαλείο JRC-Google Earth Engine που χαρτογραφεί και αναλύει τη δυναμική των παγκόσμιων επιφανειακών υδάτων με την πάροδο του χρόνου) και το σύνολο δεδομένων Global Reservoir (το οποίο παρέχει τη μέγιστη περιοχή δεξαμενών για μεγάλες δεξαμενές, σε παγκόσμια κλίμακα). Συμμετείχαν επίσης στο σχεδιασμό της διεπαφής Ιστού.

Το νέο εργαλείο χρησιμοποιεί επίσης το προϊόν ποιότητας νερού της λίμνης της Copernicus Global Land Service, το οποίο έχει ρυθμιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG).

 

Ιστορικό

Η ατζέντα της αειφορίας, με τους 17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) στον πυρήνα της, είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να προστατεύσουν τον πλανήτη από την υποβάθμιση, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Επιδιώκουν αυτόν τον στόχο μέσω της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής, διαχειριζόμενοι με βιώσιμο τρόπο τους φυσικούς πόρους, διασφαλίζοντας δίκαιη μετάβαση και οικονομική βιωσιμότητα και λαμβάνοντας επείγουσα δράση για την αλλαγή του κλίματος.

Το γλυκό νερό, σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα, είναι απαραίτητο για όλες τις πτυχές της ζωής και θεμελιώδους σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα οικοσυστήματα που σχετίζονται με το νερό, συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών, των υγροτόπων και των υπόγειων υδάτων, παρέχουν νερό και τρόφιμα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, παρέχουν μοναδικούς οικοτόπους για πολλά φυτά και ζώα και μας προστατεύουν από ξηρασίες και πλημμύρες.

Ενώ τα οικοσυστήματα που σχετίζονται με το νερό διατηρούν λιγότερο από το 1% του συνόλου του νερού στη Γη, αυτά τα οικοσυστήματα διαθέτουν εξαιρετική ποικιλομορφία, φιλοξενώντας το 40% όλων των ειδών φυτών και ζώων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ειδών ψαριών από ό, τι έχουν βρεθεί στους ωκεανούς του κόσμου.

Το UNEP είναι η οντότητα του ΟΗΕ που έχει την εντολή να υποστηρίζει χώρες με παρακολούθηση και αναφορά του δείκτη SDG 6.6.1, ο οποίος παρακολουθεί τις αλλαγές στα οικοσυστήματα που σχετίζονται με το νερό με την πάροδο του χρόνου. Το 2017, το UNEP υπέβαλε αίτημα σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν για πρώτη φορά εθνικά δεδομένα δείκτη SDG 6.6.1 και διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 20% από αυτά μπόρεσαν να αναφέρουν τη μεταβαλλόμενη έκταση των οικοσυστημάτων γλυκού νερού τους. Ο εξερευνητής οικοσυστημάτων γλυκού νερού αναπτύχθηκε για να ανταποκριθεί σε αυτό το κενό.

Ο παγκόσμιος εξερευνητής επιφανειακών υδάτων του ΚΚΕρ είναι ο επίσημος δείκτης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για το ΥΦΑ 6.6.1. Κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, το ΚΚΕρ ανέπτυξε περαιτέρω την ανάλυση, βελτίωσε τις παρεχόμενες στατιστικές και περιλάμβανε πρόσθετα σύνολα δεδομένων για να παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό.

Αυτές οι συντονισμένες προσπάθειες θα εξυπηρετήσουν τώρα ουσιαστικές πληροφορίες στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Έλεγχος καταλληλότητας της πολιτικής της ΕΕ για τα γλυκά ύδατα

Δελτίο τύπου UNEP

 

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Εκτύπωση   Email

Related Articles