Πρόσφατη αύξηση της συγκομιδής δασών στην ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΚΕρ

Πρόσφατη αύξηση της συγκομιδής δασών στην ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΚΕρ

Η συνολική έκταση των δασικών εκτάσεων που συγκομίστηκαν στην ΕΕ το 2016-2018 ήταν 49% υψηλότερη από ό, τι το 2011-2015, σύμφωνα με μελέτη του ΚΚΕρ που δημοσιεύθηκε στο Nature .

Όσον αφορά τη συνολική συγκομιδή βιομάζας (μετρούμενη σε τόνους ανά εκτάριο), αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 69%.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα για να ανιχνεύσουν αυτήν την απότομη και προηγουμένως αναφερόμενη αύξηση.

Μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της παραγωγής ξύλου και άλλων σημαντικών δασικών υπηρεσιών.

Οι συγγραφείς εντοπίζουν τρεις πιθανούς παράγοντες της αύξησης:

  • το αυξανόμενο μερίδιο των δασών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυλείας που φθάνουν στην ωρίμανση της συγκομιδής »·
  • αύξηση της καταγραφής διάσωσης μετά την αύξηση των φυσικών διαταραχών (παράσιτα, ασθένειες και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή) ·
  • την πρόσφατη επέκταση των αγορών ξύλου, που υποδεικνύεται από οικονομετρικούς δείκτες για τη δασοκομία, τη βιοενέργεια με βάση το ξύλο και το διεθνές εμπόριο.

Όταν ενσωματώθηκε στα δεδομένα παραγωγής βιομάζας δασικής από τη μελέτη βιομάζας του ΚΚΕρ , προκύπτει ότι το ξύλο που συγκομίζεται στην ΕΕ, παρά την παρατηρούμενη αύξηση την περίοδο 2016-2018, είναι μικρότερο από το νέο ξύλο που καλλιεργείται. Τόσο η έκταση που καλύπτεται από δάση όσο και η συνολική ξυλώδης βιομάζα στην ΕΕ αυξάνονται.

 

Η μελέτη δείχνει πού, πώς και ποια δάση συλλέγονται

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η περιοχή συγκομιδής και η βιομάζα της ΕΕ 2016-2018 βρίσκονται σε επτά χώρες της ΕΕ: ​​Σουηδία (29%), Φινλανδία (22%), Πολωνία (9%), Γαλλία (6%), Λετονία (4%) , Γερμανία (4%) και Ισπανία (4%).

Η συγκομιδή γίνεται κυρίως σε μεγάλα μπαλώματα (μεγαλύτερα από 7,2 εκτάρια). Συνολικά, το χάσμα στη δασική κάλυψη που δημιουργήθηκε με τη μείωση των δραστηριοτήτων αυξήθηκε κατά 34% (το 2016-2018 σε σύγκριση με το 2011-2015) σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα δάση Needleleaf αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της συνολικής συγκομιδής στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη αύξηση στις συγκομιδές εκδηλώθηκε σε δάση με περισσότερους από 50 τόνους ανά εκτάριο βιομάζας - η οικονομική αξία και η ωριμότητά τους είναι πιθανώς τα κύρια κίνητρα για τη συγκομιδή.

 

Η σημασία των δασών και η επίτευξη της σωστής ισορροπίας

Τα παγκόσμια δάση φιλοξενούν το 80% της βιοποικιλότητας στην ξηρά, υποστηρίζουν τα προς το ζην περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, τα δάση απειλούνται μέσω της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεσμεύει την ΕΕ να βελτιώσει τη δασική έκταση, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, και στην καταπολέμηση της παγκόσμιας αποψίλωσης που συνδέεται με το αποτύπωμα της ΕΕ.

Η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία προωθεί μια βιώσιμη και κυκλική βιοοικονομία που εκτιμά τους φυσικούς πόρους, μειώνει τις περιβαλλοντικές πιέσεις και αυξάνει τη χρήση βιώσιμων ανανεώσιμων προϊόντων, για την αποκατάσταση και ενίσχυση των λειτουργιών του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας.

Μια βιώσιμη βιοοικονομία παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για πράσινη ανάπτυξη ενόψει της αντικατάστασης μη βιώσιμων πρώτων υλών στις κατασκευές, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα έπιπλα και τα χημικά και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων με βάση την αποτίμηση των δασικών οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 απαιτεί από την ΕΕ να αυξήσει την ποσότητα των δασών της και να βελτιώσει την υγεία και την ανθεκτικότητά τους.

Με βάση τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, η Επιτροπή θα προετοιμάσει το 2021 μια νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση που θα καλύπτει ολόκληρο τον δασικό κύκλο και θα προωθήσει τις πολλές υπηρεσίες που παρέχουν τα δάση. Βασικοί στόχοι θα είναι η αποτελεσματική αναδάσωση και η διατήρηση και αποκατάσταση των δασών στην Ευρώπη.

Τα δασικά οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα και σημαντικοί «νεροχύτες άνθρακα» - απορροφούν CO2, μειώνοντας τη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα.

Οι προσπάθειες για τη διατήρησή τους είναι καθοριστικές για το όραμα της ΕΕ να γίνει η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο άνθρακα στον κόσμο έως το 2050 και να βελτιωθεί η βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, η αυξανόμενη πίεση στις δασικές υπηρεσίες και προϊόντα δημιουργεί νέες προκλήσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών.

Αυτή η μελέτη παρέχει δεδομένα για να βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση αυτών των πιέσεων και να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τις σωστές πολιτικές για να τις ισορροπήσει με βιώσιμο τρόπο.

 

Συλλογή δεδομένων: υπολογιστές νέφους και δορυφόροι υψηλής ανάλυσης

Η μελέτη χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό δορυφορικών εγγραφών υψηλής ανάλυσης και υποδομών υπολογιστικού νέφους ικανών να χειρίζονται μεγάλα δεδομένα.

Αυτές οι τεχνολογίες υποστηρίζουν την παρακολούθηση των δασών που είναι ανεξάρτητη από τις επίσημες στατιστικές και ξεπερνά ορισμένους από τους περιορισμούς των εθνικών αποθεμάτων. Θα χρειαστούν περαιτέρω αναλύσεις των αιτίων που οδήγησαν στην αυξημένη συγκομιδή.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα παρακολούθησης της γης Copernicus της ΕΕ παρέχει μια μοναδική ευρωπαϊκή ικανότητα παρακολούθησης.

Οι αποστολές European Copernicus Sentinels είναι διαλειτουργικές με τον δορυφόρο της NASA Landsat. Παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης με άδειες «δωρεάν, πλήρεις και ανοιχτές», αυξάνοντας περαιτέρω τη διαθεσιμότητα δεδομένων για την παρακολούθηση της διαχείρισης των δασών.

 

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Εκτύπωση   Email

Related Articles